Welke telefoon past bij mij test 2016

Welke van de drie nieuwste telefoons past bij mij?

Welke telefoon past bij mij?De Samsung Galaxy SV, de HTC One M8 en de Sony Xperia Z2 zijn de drie beste telefoons van het moment. Maar welke is nou echt het beste? Veel mensen die een goede, nieuwe high end telefoon willen, hebben geen idee welke van de drie ze nou moeten kiezen. Dit is ook begrijpelijk. Deze drie telefoons zijn eigenlijk het zelfde maar toch ook totaal verschillend.

Titanenstrijd

Het begon allemaal met de iPhone 3G die op 9 juni 2008 werd gepresenteerd. Dit was een geweldig stukje techniek en nog geen enkele fabrikant had hier een echt duidelijk antwoord op. Tot dat de opvolger kwam, de iPhone 3GS. Apple kreeg nu wel een duidelijk antwoord. Ten eerste van Google met hun besturingssysteem Android en ten tweede van Samsung met hun Galaxy S. Met de opkomst van Android ging de opkomst van Samsung nauw samen. Door de populariteit van de Samsung Gakaxy S ontstond er een hevige strijd tussen Samsung en Apple met ontzettend veel rechtszaken tot gevolg. Nu, een aantal jaar later is er ook in het Android kamp een flinke strijd bezig. Sony heeft hun mobiele tak Ericsson uitgekocht en is nu flink aan de weg aan het timmeren met hun Xperia lijn. En HTC probeert het op hun eigen manier met hun One lijn.

De specificaties

De specificaties van de drie telefoons zijn nagenoeg het zelfde. Toch zitten er een aantal kleine verschillen tussen. Maar deze zijn in de praktijk bijna niet te merken.

 Samsung Galaxy SVHTC One M8Sony Xperia Z2
Processor Qualcomm Snapdragon 801 2.5Ghz Qualcomm Snapdragon 801 2.3Ghz Qualcomm Snapdragon 801 2.3Ghz
Afmetingen 142 x 72,5 x 8,1 mm (lengte x breedte x dikte) 146 x 71 x 9 mm (lengte x breedte x dikte) 147 x 73 x 8,2 mm (lengte x breedte x dikte)
Gewicht 145 gram 160 gram 158 gram
werkgeheugen 2GB 2GB 3GB
Oplsag 16GB met mogelijkheid tot 128GB extra micro SD kaart 32GB 16GB met mogelijkheid tot 128GB extra micro SD kaart
accu 2800 mAh accu, 21 uur intensief gebruik 2600 mAh accu, 20 uur intensief gebruik 3200 mAh accu, 21 uur intensief gebruik
Scherm 5,1 inch 1920×1080 pixels 5 inch 1920×1080 pixels 5.2 inch 1920×1080 pixels
Camera 16 megapixels camera 3840×2160 (Ultra-HD) 4,1 megapixels camera met 1080p video mogelijkheid 16 megapixels camera 3840×2160 (Ultra-HD)

De prestaties

Om de prestaties te meten hebben we een aantal testen uitgevoerd, zogenaamde benchmarks. Deze programma's geven de telefoon een aantal berekeningen en kijken hoe lang het duurt voordat deze zijn opgelost. Echter moeten deze benchmarks niet al te serieus genomen worden omdat fabrikanten soms hun software zo programmeren dat ze beter uit de test komen. Daarbij betekend een hoge score in de test zeker niet dat de telefoon in de praktijk ook snel is. Toch laten we een aantal benchmark resultaten zien omdat het toch een goed beeld kan geven van de telefoons.

Welke mobiel past bij mij?

Van de grafiek is af te lezen dat er maar weinig verschil in de prestaties zit. De drie top toestellen verschillen maar weinig van elkaar. Dit is ook helemaal niet raar. De Hardware van de drie telefoons is nagenoeg het zelfde. Geen verassingen hier dus.

De prestaties in de praktijk

De prestaties in de praktijk wijken soms af van de benchmarks bij sommige telefoons. Bij de Samsung, de HTC en de Sony is dit niet het geval. In het dagelijks gebruik zijn ze razend snel en is het maar moeilijk te testen welke telefoon sneller is. Voor ons gevoel was de Xperia Z2 van Sony iet wat sneller maar op andere momenten haalden de HTC One M8 en de Samsung Galaxy SV hem weer in. Het is dus een echte nek aan nek race. En je zult hoe dan ook altijd met een snelle telefoon thuis komen wanneer je één van deze drie koopt.

Het uiterlijk

Het uiterlijk van de telefoon is natuurlijk ook belangrijk. De Samsung is voorzien van een ribbelige achterkant die wat extra grip bied. De HTC is voorzien van een metalen behuizing. Hierdoor voelt de telefoon heel sterk aan en ligt hij lekker in de hand. De Sony heeft voor een glazen behuizing met rubberen randen gekozen. Dit is vooral stijlvol en wat minder sterk. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar wij vinden dat de Sony de duidelijke winnaar uit de bus komt als het gaat om het uiterlijk.

Natuurlijk is er ook nog het uiterlijk van de software. Dit is zeer belangrijk omdat je daar mee moet werken en dan is de behuizing meer een praktische bijzaak. De software van de drie telefoons verschilt behoorlijk. Waar Samsung vooral voor veel kleuren heeft gekozen, wat er overigens ontzettend mooi uitziet op het goede scherm, heeft Sony het voor strak gehouden met overwegend donkere kleuren. HTC heeft de software op de One M8 vooral een zakelijk tintje gegeven.

Welke telefoon past bij mij?

Nu blijft de vraag: 'Welke telefoon past bij mij?'. Het antwoord hierop is eigenlijk: 'Persoonlijke voorkeur'. Wat hiermee bedoeld word is dat alle telefoons zo hun voor en nadelen hebben en het ligt er aan wat je nou precies in een telefoon zoekt. Toch kunnen we wel zeggen wat wij de beste telefoon vonden. Dat is de Samsung Galaxy S5. Deze telefoon doet het goed op het gebied van software, hardware en uiterlijk. En dus hebben we een lichte voorkeur voor het paradepaardje van Samsung.

>Welke telefoon past bij mij test