Welke telefoon past bij mij test 2016

Superadmin op je telefoon worden

Welke telefoon past bij mijNormaal geven wij advies over welke telefoon bij je past, nu laten we weten wat je allemaal met je telefoon kan doen. Een telefoon wordt standaard geleverd met een besturingssysteem, de meest bekenden zijn Android; iOS van Apple en de Windows phone.

Het is mogelijk om het besturingssysteem aan te passen door middel van rooting (Android) of jailbreaken (Apple), het geeft meer vrijheid in het gebruik van de telefoon maar er zijn ook risico's aan verbonden.

Jailbreaken/rooten van een telefoon, wat is dit?

Een telefoon wordt standaard aangeleverd met een besturingssysteem (Android /  iOS / Windows), om jouw veiligheid te garanderen zitten er beperkingen op wat een gebruiker kan installeren of doen met de telefoon.

Het is mogelijk om meer toegang te krijgen tot je eigen telefoon door middel van jailbreaken/rooten, je maakt jezelf superadmin. Door middel van deze aanpassingen krijg je volledige controle over de telefoon.

De voor- en nadelen voor je telefoon

Het klinkt allemaal zeer gevaarlijk om dit te doen, echter zijn er veel voordelen. Hieronder vind je een lijst van de voor- en nadelen

Voordelen Nadelen

Volledige controle over je telefoon, je kan elk thema installeren dat jij wilt.

Het grootste nadeel is dat de garantie niet meer dekkend is.
Mogelijkheid om elke app te downloaden en installeren, ongeacht of deze in de playstore of appstore voorkomt. Als het fout gaat je telefoon onherstelbaar kapot zijn.
Extra accu duur en betere prestaties van de telefoon. De telefoon is vatbaar voor virussen.
Mogelijkheid om de nieuwste versie te installeren van het besturingssysteem, ook al is de telefoon verouderd.  
Mogelijkheid om je telefoon beter te beveiligen, omdat je nu bijvoorbeeld een antivirus van AVG kan installeren.  

Het jailbreaken of rooten van een telefoon geeft dus veel praktische voordelen.

Aanpassingen op moderne telefoons

Android en iOS zijn sinds de lancering van een jaar of 3 á 4 geleden veel veranderd, vroeger bood jailbreaken de opties die nu standaard zijn geïntegreerd in apps. Bijvoorbeeld een snapshot maken van het scherm of de zaklamp app waren vroeger alleen mogelijk door middel van het aanpassen van het besturingssysteem. Deze apps zijn allemaal voortgekomen uit het rooten van een Android telefoon. Daarom moet het een bewuste keuze voor jou zijn.

Het jailbreaken/rooten van een telefoon

Het begint met het zoeken van een goede gebruiksaanwijzing die jou kan helpen, vaak is dit via google makkelijk gevonden. Belangrijk is dat je een gebruiksaanwijzing voor jou model telefoon vindt, niet ieder programma past bij elke telefoon. 

Zodra je een gebruiksaanwijzing hebt gevonden, hoef je alleen maar te de telefoon met de computer te verbinden en op start te drukken.

Zijn deze aanpassingen aan mijn telefoon legaal?

Het jailbreaken/rooten van een telefoon is in Nederland legaal, echter zoals eerder vermeld zal je garantie vervallen als je besluit om de telefoon te jailbreaken/rooten. De politie zal je niet arresteren als ze er achter komen dat je dit gedaan hebt, tevens zal de provider op zijn beurt niet het contract vernietigen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat het niet legaal is om betaalde apps, gratis te installeren op een telefoon door middel van jailbreaken/rooten.

In Nederland is het gedoogd om muziek illegaal te downloaden, echter is het niet gedoogd om betaalde software of apps illegaal te downloaden. Er kan natuurlijk een betaalde versie van whatsapp worden gedownload.

Wat kan een virus doen op met mijn telefoon?

Het is belangrijk om te realiseren dat hoewel het legaal is, er complicaties kunnen ontstaan als je de telefoon gebruikt voor bijvoorbeeld internet bankieren. Als je besluit om je telefoon te rooten dan verwijder je ook een beschermingslaag. Het is aan jou de taak om goed te kijken welke apps je installeert, zo kan er een virus worden geïnstalleerd worden bij een app zonder dat je het weet. Dit virus heeft (doordat de beschermingslaag weg is) meer ruimte om kwaad te doen, zo kan hij naar betaalde diensten smsen of zelf jouw gegevens opsturen naar kwaadwillenden. In het geval dat jij gebruik maak van internet bankieren op je mobiel kan dit virus zelfs jou bankrekeningnummer achterhalen.

Wat kunnen de aanpassingen met mijn telefoon doen?

Bricked telefoonEr is zeer veel informatie beschikbaar op het internet beschikbaar over wat deze aanpassingen met mijn telefoon kunnen doen, het is echter wel belangrijk dat de instructies gevolgd worden. Als je iemand bent die altijd de handleiding overslaat kan het erg fout uitpakken, zo is er dan een kans dat je de telefoon "soft bricked". "Soft bricking" gebeurd als je de instructies niet correct uitvoert, hierdoor kan de software op de telefoon onherstelbaar kapot gaan. De afbeelding links geeft weer hoe een "soft bricked" telefoon er uit ziet.

Een ander probleem dat kan ontstaan nadat je een telefoon geroot hebt is het zogenaamde "hard bricking". Dit kan gebeuren als je besluit de telefoon te overklokken, dit betekend dat je de telefoon sneller maakt dan dat hij aan kan. Als dit gebeurt kan de telefoon bijvoorbeeld over verhit raken en de hardware zelf aantasten, voordat dit gebeurt moet je wel veel moeite doen en veel waarschuwingen negeren. Langzamer maken heeft amper nadelen, het zal de telefoon alleen maar langer doen mee gaan.

Conclusie, past het bij mij en mijn telefoon?

Het klinkt afschrikwekkend en er kan veel fout gaan, maar alle fouten komen door het niet lezen van de handleiding. Het aanpassen van de telefoon geeft erg veel mogelijkheden zowel in de accuduur als in de mogelijkheden. Toch kan het altijd fout gaan en is het een overweging tussen de voor- en nadelen, ben jij bereid te jailbreaken/rooten? Het jailbreaken/rooten van je telefoon,geeft jou de controle over wat er gebeurt op de telefoon.

Doe de "Welke telefoon past bij mij test" om te zien welke telefoon bij jou past.